Δήμαρχος Παρανεστίου

Αλεξάνδρα Μαρίνα (Αλίκη) Σωτηριάδου

Αλίκη Σωτηριάδου

Η Αλίκη Σωτηριάδου γεννήθηκε το έτος 1966 στο Παρανέστι της Δράμας όπου και έζησε, έως την αποφοίτησή της, αριστεύοντας, από το Λύκειο Παρανεστίου. Συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφοιτώντας το έτος 1989 και στη συνέχεια φοίτησε στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου ακολουθώντας τον κλάδο Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, από το οποίο αποφοίτησε αριστεύοντας το έτος 1994.

Είναι δικηγόρος. Μιλά την αγγλική γλώσσα.

Εκλέχθηκε Δήμαρχος Παρανεστίου στις εκλογές του 2002 και επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 2006. Από το 2011 έως τον Αύγουστο 2014 υπηρέτησε το δήμο Παρανεστίου από τη θέση της επικεφαλούς της μείζονος μειοψηφίας.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας Α.Ε. και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Νομού Δράμας. Έχει εκλεγεί δύο φορές αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης το έτος 2003 και το έτος 2006. Διετέλεσε Πρόεδρος της Αναπτυξιακής και στη συνέχεια Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Παρανεστίου. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ιδρυτικό μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσσαλονίκης, πρωτοστάτησε και επιμελήθηκε τη σύστασή του, και διετέλεσε αντιπρόεδρός του κατά την πρώτη διετία λειτουργίας του, στη Θεσσαλονίκη.

Από το έτος 2003 έως σήμερα συμμετέχει σε συνέδρια της Αυτοδιοίκησης. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Δημάρχου Παρανεστίου εκπροσώπησε τον Δήμο Παρανεστίου στο εσωτερικό και σε διεθνείς συναντήσεις.

Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο CMR.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι παρεμβάσεις της για τη δημιουργία ορεινών δήμων κατά τη διοικητική μεταρρύθμιση με το πρόγραμμα Καλλικράτης υπήρξαν καθοριστικής σημασίας για το νέο χάρτη της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Είναι παντρεμένη με τον Παντελή Ιωαννίδη, εκπαιδευτικό και έχουν δύο παιδιά τον Μιχαήλ, που σπουδάζει στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη Γρηγορία φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας.

Επανεξελέγη Δήμαρχος στις Δημοτικές εκλογές το Μάιο 2014.